Today Thu Fri
It is forcast to be Clear at 11:00 PM EDT on April 16, 2014
Clear
5°/1°
It is forcast to be Partly Cloudy at 11:00 PM EDT on April 17, 2014
Partly Cloudy
8°/4°
It is forcast to be Mostly Cloudy at 11:00 PM EDT on April 18, 2014
Mostly Cloudy
12°/4°

7 Comments

cityscape

Toronto Urban Legends: Raymond Moriyama Makes His Mark on the Ontario Science Centre

Did celebrated architect Raymond Moriyama leave his signature on the Ontario Science Centre in more ways than one?

The truth behind the tales people tell about Toronto.

TorontoistScienceCentre 002

In 1964, when Raymond Moriyama received the commission to design what was then known as the Centennial Museum of Science and Technology, the young architect told the Star, “I think it’s important to give every building the personal touch.”

When it came to the first big project of his fledgling career, he meant this literally. Rumour has it that he actually built his name into the museum’s roof.

At the time, Moriyama’s star was still rising. He had already created buzz with his design for the Japanese Canadian Cultural Centre on Wynford Drive.

Prior to the cultural centre, Moriyama’s most recognized public commission had been the Garden Pavilion at Edwards Gardens. The Centennial Museum of Science and Technology—which we now know as the Ontario Science Centre—would turn out to be a milestone in his career. Soon the architect would be receiving accolades for the designs of many now-iconic structures around the city, the country, and, eventually, the globe.

Perched atop the Don Valley, the Science Centre consists of three linked structures. Moriyama’s design envisioned patrons entering a grand temple-like hall, crossing a 70-metre, glass-enclosed bridge connected to a trillium-inspired Tower Building. From there, patrons would descend to the Valley Building on a series of escalators.

In September 1969, after a delay of two years, the Science Centre opened to rave reviews. At the same time, word began to spread that Moriyama had surreptitiously imprinted his name on the roof of the Valley Building. At roof level, however, nothing was visible. Had Moriyama included his name in some inconspicuous location?

Nothing could have been further from the truth.

Moriyama had actually incorporated the four Hiragana characters of his surname into the roof surface itself. He accomplished this by using various hues of roofing aggregate.

Aerial photograph of Valley Building in 1970 showing Raymond Moriyama's original roof design  City of Toronto Archives

Aerial photograph of Valley Building in 1970 showing Raymond Moriyama’s original roof design. Image courtesy of the City of Toronto Archives.

Like crop circles, the arrangement was only visible from the air, or from the rim of the valley. You can see it in the image above. (The characters are written abstractly, in the lighter areas.)

In an email to Torontoist, the self-effacing Moriyama said the goal of the clandestine undertaking was to prove it was possible to break up the monotony of a flat roof without additional spending. The design was reminiscent of Bonseki, the Japanese art of creating miniature landscapes using sand and rocks. The unique creation was also a nod to the ancient Tibetan art of sand painting.

Aside from enhancing the visual aspect of an otherwise plain roof, Moriyama told us he also wanted to rouse the curiosity of those who would eventually discover this enigma.

“My intention was to…provoke a question or two. What does it mean? Who was the culprit?”

Shown a Google Earth image of the rooftop today, the renowned architect was disappointed to discover alterations to his original design have erased all traces of the Hiragana characters.

Alterations to other parts of the Valley Building—including the addition of unsightly steel cladding—go a long way toward destroying Moriyama’s overall vision for the squat building.

“Some parts of the roof now look bland, even boring,” Moriyama wrote.

Aerial photos show the rooftop design lasting until around 1988. After this it fades considerably. Between 1990 and 1991 it vanished completely. Of the numerous buildings Moriyama later designed, the Science Centre rooftop was the only structure on which he accomplished this unique feat.

Asked about the one-of-a-kind detail, Science Centre director of communications Anna Relyea told Torontoist, “The markings…are long gone, having not been repeated when the roof was redone.”

Additional material from the November 26, 1964 edition of the Toronto Star.

Photo by Edward Brown/Torontoist.

Comments

  • http://www.facebook.com/jpaterson1 James D Paterson

    I love Toronto, and have no intention of leaving this city anytime soon, but stories like this… It just adds further fuel to the proof that Toronto is a very strict, non-fun, conforming city.

    Sure, the characters he incorporated faded, but would it have been that difficult to touch them up during repairs and maintenance? Was it really that much easier to essentially erase a unique point of what was once a remarkable building?

    Not everything needs to be steel and concrete and uniform with everything else.

    • HotDang

      On the other hand, a roof view is rare. Maybe it’s unimportant what is up there.

      • tyrannosaurus_rek

        ‘“Some parts of the roof now look bland, even boring,” Moriyama wrote.’

        I nearly rolled my eyes at this point. It’s the roof, it can be bland/boring without the world ending.

        • Some dude.

          There are a bunch of tall buildings around the Science Centre, and likely more to come.

          • tyrannosaurus_rek

            There are tall buildings overlooking shorter buildings all over the world.

  • scottld

    Correction. Moriyama’s building for the original Japanese Canadian Cultural Center is now the Noor Cultural Center (http://www.noorculturalcentre.ca/?page_id=24) and is across the street from the current JCC home on Garamond Court. In a rare move he was invited back to oversee the transformation to it’s new use. The photos on the JCC website are the new facility, not Moriyama’s.

    • SteveKupferman

      While the text of the article didn’t confuse the two buildings, I can see how the original link (which was to the JCCC’s website) may have seemed misleading.

      I’ve swapped it for a link to a page with some information on the original JCCC building.